ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

2011
Najbolja fotografija Bosne i Hercegovine za 2011. godinu
6-Oda-slobodiNa osnovu žiriranja šesnaest članova žirija godišnje izložbe FotoBiH, a po završetku svih izložbi fotografija za Najbolju fotografiju Bosne i Hercegovine u 2011. godini proglašena je fotografija Mirsada Mujanovića  “Oda slobodi”,  majstora umjetničke fotografije i međunarodnog majstora fotografije (AFIAP).
Saopštenje Upravnog odbora AUFBiH
1Upravni odbor AUF BiH na sjednici održanoj 18. decembra 2011. godine u Travniku razmatrao je dopis Foto saveza Srbije i prijavu po saznanju, protiv autora Huseina Šljive, kandidat majstora fotografije, AFIAP, člana Foto kluba Tuzla o korištenju fotografija koje nisu njegovo autorsko djelo te objavljivanju istih pod svojim imenom.
Nakon provedenog postupka u matičnom klubu i izjašnjavanju autora Šljive Huseina o ovim saznanjima Upravni  odbor AUFBiH donio je sljedeću odluku :
– Nesporno je utvrđeno da je Šljivo Husein koristio fotografije drugih autora te ih objavljivao pod svojim imenom te je  ovim postupkom prekršio je Statut AUFBiH,  te se na osnovu člana 13. Statuta briše iz članstva ove organizacije na neodređeno vrijeme
– Šljivi Huseinu oduzimaju se sva zvanja stečena u AUFBiH kao i nagrade dobivene na izložbama u Bosni i  Hercegovini
– Na osnovu Statuta Međunarodne asocijacije za umjetničku fotografiju (FIAP-a) AUF BiH će pokrenut  postupak za oduzimanje međunarodnog zvanja AFIAP
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.
Izložba fotografija “Staze,lica,predjeli”
Katalog TravnikFotosafari 2011a_resize Foto klub Fot Travnik poziva sve zainteresovane na otvaranje  izložbe fotografija sa tradicionalnog travničkog safarija pod nazivom “Staze, lica , predjeli” (Travnik – Sarajevo – Višegrad) koja će se održati u nedjelju 18. decembra 2011. godine u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik.  Otvaranje izložbe predviđeno je za 11,00 časova. Prvu nagradu za kolekciju osvojio je Dragan Prole, a za fotografiju Mirsad Mujanović.  U okviru otvaranja predviđena je projekcija fotografija – Foto safarija Prozor Rama 2011. Katalog Prozor Rama Fotosafari 2011www_001_resize
Katalog “Staze, lica, predjeli” – pdf

Katalog “Foto safari “Prozor Rama 2011″ – pdf
Treća klupska izložba i izložba Foto Safari Doboj 2011
Katalog Doboj Fotosafari 2011_001_resize Foto kino klub Doboj poziva sve zainteresovane na otvaranje Treće klupske izložbe fotografija koja će se održati u srijedu 07. decembra 2011. godine u Umjetničkoj galeriji Centra za obrazovanje i kulturu Doboj.  Otvaranje izložbe predviđeno je za 18,00 časova.
U okviru otvaranja predviđena je projekcija fotografija učesnika Foto safarija DOBOJ 2011.
 Katalog Foto safari Doboj 2011 pdf
Prva samostalna izložba – Branko Pejaković
PLAKAT_resize Prva samostalna izložba Branka Pejakovića, fotografa prve klase, AFIAP, održat će se u subotu 26. novembra 2011. godine u Galeriji PEYO u Prnjavoru. Otvarenje izložbe predviđeno je za 18,00 časova. Pozivamo sve zainteresovane da se odazovu ovom pozivu.
“Njegove nam fotografije svakako golicaju misao ali nas ne opterećuju, pogotovo zbog toga što nam on esenciju cjeline pokušava predočiti preko izabranog i tretiranog detalja, a to kultivisanom pogledu ne izaziva dosadu, već pričinjava radost jednostavnosti vizueleno predložene strukture” ( prof Željko Jelić).
 Katalog izložbe SIF Branko Pejaković
Izložba fotografija FotoBiH Travnik 2011
Katalog-Travnik-FotoBiH-2011_resize U okviru Foto safarija “Staze lica predjeli” u Travničkom zavičajnom muzeju u organizaciji Foto kluba FOT Travnik organizovana je izložba bosanskohercegovačke fotografije FoToBiH 2001. Izloženo je 114 fotografija od 51 autora.
Odabir radova izvršio je žiri u sastavu : Milorad Kašćelan, AFIAP, KMFAUFBiH, Željko Jelić, fotograf I klase, AFIAP  i  Dejan Selesković, fotografi I klase. Prvu nagradu za kolekciju osvojio je Mujanović Mirsad, a za fotografiju Dragan Prole. Drugu nagradu za kolekciju osvojio je Siniša Skenderija, a za fotografiju Husein Šljivo, dok je treća nagrada za kolekciju pripala Branku Pejakoviću, a za fotografiju Luciji Mujanović. Pohvale za kolekciju dobili su Željko Žunić i Svetlana Perić,  a za fotografiju Dejan Đurić, Dragan Gajić i Siniša Plavšić.
 Katalog izložbe FotoBiH Travnik 2011
Uspjeh kolekcije BiH na 26. Bienalu FIAP – Belgija
fiap_logo Na 26nd Projected Images FIAP Biennial koje se ove godine održava u Antverpenu  (Belgija) kolekcija bosanskohercegovačke fotografije postigla je do sada najbolji uspjeh osvojivši 8. mjesto.  Plasmanom na ovu poziciju osvojeno je i priznanje FIAP Hon Mention (pohvala).
 Dokument FIAP – plasman
 Dokument FIAP- ocjenjivački list
FoToBiH 2011 – Gornji Vakuf Uskoplje
Donji-Vakuf- Obavještavamo sve članove i zainteresovane građane da će se otvaranje sedme po redu izložbe bosanskohercegovačke fotografije pod nazivom “FOTOBiH  2011″ održati u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Gornji Vakuf – Uskoplje u subotu, 22. oktobra 2011. godine u 19,00 sati. Selekciju radova izvršio je žiri u sastavu Imrana Kapetanović, KMFAUFBiH,  SlavenkoVukasović, fotograf I klase i Sead Bahtić, fotograf I klase. Prvu nagradu za kolekciju osvojio je Mujanović Mirsad, a za fotografiju Siniša Skenderija. Drugu nagradu za kolekciju osvojio je Velija Hasanbegović, a za fotografiju Svjetlana Perić, dok je treća nagrada za kolekciju pripala Muhamedu Boroviću, a za fotografiju Prole Draganu. Pohvale za kolekciju dobili su Senad Tahmaz i Marko Baškarad,  a za fotografiju Ljubomir Todorović, Željko Jelić i Alen Dobrić.
 Katalog izložbe “FotoBiH 2011″
9. klupska izložba Foto kluba FOT Travnik
trkl11 Obavještavam sve ljubitelje fotografije da će 9. klupska izložba foto kluba “FOT” Travnik biti otvorena u petak, 28. oktobra. 2011. u 18,00 sati u galeriji “Terra” u Travniku. Ranije smo najavili da će izložba biti postavljena u Kazamatu Starog grada, ali zbog hladnog vremena odlučili smo promijeniti lokaciju. Ova izložba ujedno predstavlja i početak travničkog foto safarija.
45. Dani fotografije “Prozor Rama 2011″ 
45Dani-Katalog-Prozor-20.08 Ovogodišnji 45. Dani fotografije Bosne i Hercegovine održat će se već po tradiciji u Prozoru Rami 17. i 18. septembra 2011. godine. Organizator susreta je Udruženje umjetnika ART WORK Prozor Rama, a neposredni organizator i osoba za kontakte Šljivo Husein predsjednik Udruženja. Rezervacije smještaja vrše se do 14.09.2011 godine. Kontakt telefon 063 232 681. AUFBiH određuje određen broj učesnika na Danima fotografije o trošku organizatora, te će o broju učesnika biti obaviješteni rukovodioci klubova i foto grupa.U okviru Dana proglasit će se autori sa zvanjima dobivenim u 2011. godini, te održati izložba FoToBiH 2011.
 Program 45 Dana fotografije Prozor Rama 2011.pdf
 Katalog 45. Dana fotografije.pdf
Izložba fotografija FoToBiH – Doboj 2011
naslov-kataloga-Doboj-2011 Obavještavamo sve članove i zainteresovane građane da će se otvaranje pete po redu izložbe bosanskohercegovačke fotografije pod nazivom “FOTOBiH Doboj 2011″ održati u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj u subotu, 03. septembra 2011. godine u 20,00 sati. Izložba je dio programa Foto safarija Doboj 2011. Selekciju radova izvršio je žiri u sastavu Dragan Prole, KMFAUFBiH, EFIAP, Elez Radoje, fotograf I klase, i Husein Šljivo, KMFAUFBiH, AFIAP. Prvu nagradu za kolekciju osvojio je Mujanović Mirsad, a za fotografiju Nihad Arnautović. Drugu nagradu za kolekciju osvojio je Siniša Skenderija, a za fotografiju Svjetlana Perić, dok je treća nagrada za kolekciju pripala Alenu Dobriću, a za fotografiju Željku Jeliću. Pohvale za kolekciju dobili su Bojan Janjić i Velija Hasanbegović,  a za fotografiju Dragan Kajtaz, Milić Milićević i Slavenko Vukasović.
 Katalog izložbe “FoToBiH Doboj 2011″
Foto safari Doboj 2011
fs Foto kino klub Doboj organizator je Foto safarija “Doboj 2011″ koji će se organizovati u subotu 03. i nedjelju 04. septembra 2011. Okupljanje učesnika safarija je predviđeno u subotu 03.09 ispred Umjetničke galerije Centra za kulturu i obrazovanje Doboj u do 09,00 sati.
AUFBiH određuje određen broj učesnika Safarija o trošku organizatora, te će o broju učesnika biti obaviješteni rukovodioci klubova i foto grupa. Prijave se primaju do 23.08.2011.g.  Svi ostali članovi koju su zaintersovani za učešće mogu se prijaviti organizatoru i prema programu organizatora snose troškove noćenja subota na nedjelju po nižim cijenam za učesnike safarija (Motel Magistrala). Detaljne informacije date su u programu.
Program Foto safarija “Doboj 2011″
Izložba fotografija FotoBiH Prnjavor 2011
Katalog-Prnjavor-FotoBiH-2011naslov Obavještavamo sve članove i zainteresovane građane da će se otvaranje četvrte po redu izložbe bosanskohercegovačke fotografije pod nazivom “FOTOBiH Prnjavor 2011″ održati u Galeriji “Peyo” u Prnjavoru u petak 12. augusta 2011. godine sa početkom u 19 sati. Selekciju radova izvršio je žiri u sastavu Milorad Kašćelan, KMFAUFBiH, AFIAP, Branko Pejaković, fotograf I klase, AFIAP i Željko Jelić, fotograf I klase, AFIAP. Prvu nagradu za kolekciju osvojio je Mujanović Mirsad, a za fotografiju Dragan Prole. Drugu nagradu za kolekciju osvojio je Siniša Skenderija, a za fotografiju Ozren Božanović, dok je treća nagrada za kolekciju pripala Željko Žunić, a za fotografiju Svjetlani Perić. Pohvale za kolekciju dobili su Vidić Željko i Dragan Mitrić,  a za fotografiju Lucija Mujanović, Milorad Čakardić i Mladen Strugar.
 Katalog FotoBiH Prnjavor 2011
Samostalna izložba fotografija – Lazić, Milosavljević, Janjić
FKKDO-SIF-Plakat U organizaciji Centra za kulturu Doboj i Petrovo u Petrovu kraj Gračanice održana je samostalna izložba fotografija tri autora Foto kino kluba Doboj – Lazić Zorana, Milosavljević Dejana i  Janjić Bojana.
Na otvorenju izložbe o autorima i njihovim fotografijama govorili  su Ozren Božanović, predsjednik AUFBiH i Milenko Đukanović, direktor Centra za kulturu u Doboju, a izložbu je otvorio Drago Handanović, likovni umjetnik.
Ova trojica dobojskih autora predstavili su se publici sa šezdeset fotografija raznovrsnog žanra, te kao što je istakao Handanović “nude kulturnoj javnosti argumente za legalizaciju umjetničke fotografije”.
 Katalog izložbe
Izložba fotografija FotoBiH Tuzla 2011 
Plakat-Fotobih-Tuzla-2011 U Tuzli je početkom jula u okviru Tuzlanskog ljetnog instituta otvorena druga po redu izložba fotografija FoToBiH 2011.  Izložene su 134 fotografije od 49 autora. Izbor radova za izlaganje izvršio je žiri u sastavu : Alija Kamber, KMFAUFBiH, Hukić Ahmet, KMFAUFBiH, AFIAP i Mukić Nada fotograf prve klase. Prvu nagrdau za fotografiju dobila je Svetlana Perić, drugu Ema Mujanović a treću Željko Jelić. Prvu nagradu za kolekciju dobio je Mirsad Mujanović, drugu Muhamed Borović, a treću Željko Žunić.  Pohvale za kolekciju dobili su Siniša Skenderija i Alen Dobrić, a za fotografiju Bojan Janjić, Zoran Lazić i Branko Pejaković.
 Katalog FoToBiH Tuzla 2011
Izložba fotografija FotoBiH Trebinje 2011
Trebinje-FotoBiH-2011 U okviru međunarodne manifestacije Trebinjskih dana fotografije koja se održava drugu godinu za redom, u srijedu 27. jula 2001. godine u Muzeju Hercegovine  otvorit će se treća po redu ovogodišnja izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografije FoToBiH 2011 sa početkom u 20,00 sati.
Za ovu izložbu radove je izabrao žiri u sastavu : Mirsad Mujanović, AFIAP, majstor fotografije, Igor Sivjakov, fotograf prve klase i Pejaković Branko,AFIAP, fotograf prve klase. Pojedinačne nagrade dobili su Mukić Nada, Siniša Skenderija i Željko jelić, dok su za kolekcije dobili Dragan Prole, Svetlana Perić i Milorad Kašćelan. Phvale su dobili : Slavenko Vukasović, Božanović Ozren, Šljivo Husein, Željko Žunić i Midhat Mujkić.
 Katalog FotoBiH Trebinje 2011
 Program Trebinjski dani fotografije
Izložba fotografija “Novi Travnik – moj grad”
1-strana_Naslovna U organizaciji Foto kluba “Fot” Travnik u Galeriji Omladinskog centra u Novom Travniku u periodu od 22.07 do 31. 07. 2011 održava se izložba fotografija na temu “Novi Travnik – moj grad”. Izloženo je 105 fotografija od 13 autora od prispjelih 169.
Selektor izložbe bio je Mirsad Mujanović, AFIAP, majstor fotografije AUFBiH. Nagrade za  kolekciju fotografija dobili su Ajbar Mujanović, Siniša Skenderija, Senka Paunović, a nagrade za najbolje  fotografijedobili su : Enis Muslimović, Lucija Mujanović i Slobodan Ličanin.
 Katalog Novi Travnik moj grad
Izložba fotografija FotoBiH Zenica 2011
 Plakat-Fotobih-Zenica-2011 Obavještavamo sve ćlanove i zainteresovane da će se otvaranje prve ovogodišnje izložbe bosanskohercegovačke fotografije pod nazivom “FOTOBiH Zenica 2011″ održati u Muzeju grada Zenica u Zenici u srijedu 15. juna 2011. godine sa početkom u 19 sati.Selekciju radova izvršio je žiri u sastavu Jašarević Murat, MFAUFBiH, AFIAP, Talić Esad, fotograf I klase i Doglod Mehmed, fotograf I klase.Prvu nagradu za kolekciju osvojio je Borović Muhamed, a za fotografiju Ema Mujanović. Drugu nagradu za kolekciju Skenderija Siniša, a za fotografiju Gavrić Karlo. dok je treća nagrada za kolekciju pripala Jelić Željku,a za fotografijuMilosavljević Dejanu. Pohvale za kolekciju dobili su Žunić Željko i Mujanović Mirsad,  a za fotografiju Kašćelan Milorad, Selaković Dejan i Prole Dragan.​
 Katalog FotoBiH Zenica 2011
Izložba fotografija Fotografskog društva “Janez Puhar” Kranj u Banja Luci
Katalogwww U organizaciji Univerzitetskog foto kino kluba u Banjaluci je u srijedu, 27. aprila u 20,00 časova u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, otvorena izložba fotografija Fotografskog društva Janez Puhar iz Kranja (Slovenija). Na izložbi se predstavilo devet autora sa 36 fotografija, a trojica autora ( Vasja Doberlet, Niko Sladič i Lado Kraljič ) su bili prisutni i na samom otvaranju izložbe. Uz prisustvo konzula Republike Slovenije u Banjaluci gospodina Bogdana Zupanca, kao i velikog broja posjetilaca i poklonika fotografije, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Banjaluke gospođa Jasna Brkić.
Promocija knjige Riste Milićevića “Fotomonografija”
Risto Krajem aprila u organizaciji AUFBiH i Foto kluba Tuzla u prostorijama Teatra Kabare promovisana je FOTOMONOGRAFIJA, knjiga fotografija Riste Milićevića. Na preko 400 stranica predstavljeno je sve ono što je Milićević zabilježio fotoaparatom, kao i niz podataka o učešću na izložbama, održanim samostalnim izložbama,  natpisima u štampi te tekstovima sa otvaranja izložbi. Recenzije knjige napisali su Murat Jašarević, MFAUFBiH,AFIAP i Radan Dragutin, MFAUFBiH. Promotori su bili Božanović Ozren, predsjednik AUFBiH, Atif Kujundžić, književnik i mr. Zdenko Tadić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Tuzlanskog kantona, koji je između ostalog  i rekao : “Ova fotomonografija je spomenik drugu i gospodinu Risti Milićeviću. Spomenik koji niko više ne može srušiti niti oskrnaviti. Spomenik koji pripada svima nama, njegovom rodnom Trebinju, Tuzli i Bosni i Hercegovini. Spomenik tehničkoj kulturi i univerzalnoj umjetnosti ljudskog stvaralaštva.”
Druga klupska izložba FVK Valter Sarajevo 
DigitalFlayer Članovi Foto video kluba “Valter” Sarajevo organizovali su svoju drugu klupsku izložbu u Sarajevskoj Skenderiji. Izložba je postavljena od 21. aprila do 30 aprila 2011.  Žiri izložbe činili su  Agdal Nuhanović, akademski grafičar, Aida Hajro, istoričarka umjetnosti i Imrana Kapetanović, KMF AUF u BiH. Od prispjelih 126 fotografija od 21 autora žiri je odabrao za izlaganje 80 fotografija formata 20×30.
Rezultati 15. FIAP Bienala prirode – Bangolore – India 2010   
Priroda-naslovnaBienale fotografije prirode održano je u Indiji krajem 2010. godine , te su ovih dana dotavljeni izvještaji sa ocjenama i katalozi. U toku je slanje kataloga autorima. Kolekcija Bosne i Hercegovine u selekciji printane fotografije zauzela je 16 mjesto, a u selekciji digitalne fotografije 13. Šljivo Husein osvojio je bronzanu medalju.

Spisak autora sa ocjenama printana fotografija
Spisak autora sa ocjenama digitalna fotografija
In memoriam – Bratislav Bijelić
 Bijelić-Bratislav_resize U nedjelju, 10. marta 2013. godine, tragično je u 39. godini života  preminuo fotograf i snimatelj Bratislav Bijelić, član foto grupe „SMENA 8 „ Prnjavor.
Bratislav  je bio član „SMENE 8“ od samog osnivanja foto grupe 2008.godine.
Smrću našeg „BB-a“ (kako smo ga zvali) „SMENA 8“ je ostala bez jednog vrijednog člana, prijatelja i kolege fotografa.
Bratislav Bijelić sahranjen je u utorak, 12.marta, na Gradskom groblju u Prnjavoru.
14. klupska izložba fotografija Foto kluba FOT Travnik  
katalog-14.-klupske_001_resize Foto klub FOT Travnik poziva sve zainteresovane na otvaranje 14. klupske izložbe fotografija pod nazivom “Travniku s ljubavlju” . Izložba je postavljena u prostorijama Kazamata na starom gradu Travnik, a otvaranje je predviđeno za 16. mart 2013. godine u 11,00 sati. Izložba će biti postavljena do 23. marta 2013. godine. Izloženo je 105 fotografija od 17 autora, a selekciju radova izvršio je Mirsad Mujanović, MFAUFBiH.
Katalog 14 klupske izložbe
  Samostalna izložba – Kalčo Vildana, Mujanović Lucija i Krnjajić Sanja
Plakat-za-izlozbu-JA-ŽENA  Prva samostalna izložba fotografija članica članica Foto kluba FOT Travnik Lucije Mujanović, Vildane Kalčo i Sanje Krnjajić pod naslovom “JA, ŽENA…”, održat će se u Kulturno-sportskom centru Bugojno. U organizaciji izložbe osim travničkog Kluba, pojavljuje se i nezaobilazni Zavičajni muzej iz Travnika i Kulturno sportski centar u Bugojnom. Otvaranje izložbe predviđeno je za 05. mart 2011. godine u 18:00 sati. Svaka autorica izložila je po 32 fotografije. Pozivamo sve zainteresovane da svojim dolaskom uveličaju ovu svečanost i podrže  autorice u daljem radu i umjetničkom stvaranju.
 Katalog izložbe “Ja žena…”
“Put umjetnika” – šezdeset godina fotografija Nurage Softića
Nuraga-Softić-60-godina-izložba U Tuzli je februara 2011. godine u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika održana je izložba fotografija “Put umjetnika” – izložba fotografija Nurage Softića, majstora umjetničke fotografije, AFIAP, a u povodu obilježavanja šezdeset godišnjice njegovog bavljenja fotografijom. Izložba je postavljen u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, a izloženo je oko pedesetak fotografija iz već poznatog opusa ovog autora. Uz prisustvo povećeg broja posjetilaca izložbu je otvorio Robert Andrejaš, predsjednik Foto kluba Tuzla.
Rezultati međunarodne izložbe “Djeca svijeta” Singapour 2010 
 Orchard-IOC-Backdrop_resize Foto asocijacija Singapura  u suorganizaciji sa FIAP-om je organizator međunarodne izložbe fotografskih asocijacija u svijetu na kojem  je učestvovala i Bosna i Hercegovina odnosno AUFBiH.
 Rezultati izložbe Djeca svijeta
In memoriam – Čedo Paunović   
 cedo 1_resize Decembra mjeseca prošle godine u Zenici je nakon duge i teške bolesti umro jedan od največih bosanskohercegovačkih foto umjetnika Čedo Paunović, majstor fotografije AUFBiH. Čedo Paunović rođen je u Kotoru 1951. godine , a radio je kao inženjer metalurgije u zeničkoj želejzari . Fotografijom se počeo baviti od 1982. godine, te je sve dok je mogao izlagati na izložbama učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i nostranstvu gje je izložio preko 400 radova. Osvojio je 56 nagrada od čega 17 prvih. Takođe je održao i osam samostalnih izložbi od rodnog Kotora do Upssale u Švedskoj. Bio je član Foto kluba Zenica i foto grupe Art 7  Zenica sa kojom je osvojio i dva kupa yugo fotografije.  Bio je član ULUPBIH-a, a u Foto savezu Bosne i Hercegovine kao član uprave vodio je poslove Infocentra. Nosilac je zvanja majstor fotografije. Odlazak Čede Paunovića je veliki gubitak za fotografiju na našim prostorima kao autora koji će svojim stilom i posebnošću izraza ostati zapamćen kao dio bosakohercegovačke fotografske istorije.
2. međunarodna izložba fotografija “Prozor – Rama 2010″
Katalog medunarodna Prozor 2010 Ozren_001_resize  Žiri 2. međunarodne izložbe fotografija “Prozor Rama 2010″ (koja će, kao su svi izgledi po svemu postati tradicionalna ) izvršio je selekciju od preko hiljadu fotografija autora iz 27 zemalja svijeta te za izaganje odabrao 153 fotografije. Žiri je radio u sastavu Kašćelan Milorad AFIAP, KMFAUFBiH, Prole Dragan, AFIAP, KMFAUFBiH, te Šljivo Husein fotograf prve klase, profesor likovne umjetnosti.
Katalog 2. međunarodne izložbe Prozor Rama 2010
Izložba fotografija Foto safari Prozor Rama 2010
 Katalog novo_resize Tradicionalni Foto safari “Prozor Rama 2010″ okupio je zavidan broj učesnika, a izuzetno kvalitetan program omogućio je da pristigne i veliki broj fotografija za žiriranje. Na ovogodišnji Foto safari “Prozor Rama 2010″ pristiglo je 1.228 fotografija od 48 autora, s tim da jedan dio autora nije poslao svoje radove što predstavlja njihovu sliku o njima, a nas upućuje na to da ih nema potrebe zvati sljedeći put. Obzirom da je u ovoj godini odlazak na Jeklićku planinu bio pravi pogodak organizatora, te da je na ovoj lokaciji snimljen izuzetan broj kvalitetnih fotografija to smo odlučili dodijeliti i poseban dio nagrada na temu folklor. Selekciju radova izvršio je Ozren Božanović, KMF AUFBiH, AFIAP.
 Katalog Foto safarija “Prozor Rama 2010″