ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

2005
Promocija knjige Atifa Kujundžića i Riste Milićevića “Impresija svijetla”
impsvijetla U prostorijama Teatra “Cabare” u Tuzli promovisana je knjiga Riste Milićevića, kandidat majstora fotografije iz Tuzle i Atifa Kujundžica, poznatog književnika iz Lukavca. Knjiga predstavlja izbor fotografija Riste Milićevića gdje je Atif Kujundžic za svaku fotografiju napisao adekvatnu pjesmu. Knjiga je zajednički poduhvat AUFBiH i Zajednice tehničke kulture Tuzlanskog kantona. Promotori su bili : Jasmin Imamovic, književnik i načelnik opštine Tuzle i Zdenko Tadić, predsjednik ZTK TK. Ovom prigodom uručeno je i zvanje KMF Risti Milićeviću. Zvanje je uručio Ozren Bozanović, predsjednik AUF BiH. Strihove pjesnika, pred impozantnim gledalištem, recitovali su glumci  Vlado i Milica Kerošević.
Izložba fotografija Foto kluba Sarajevo “Sarajevska zima”
izsa Izložba fotografija Foto kluba Sarajevo posvećena ceremoniji otvaranja kulturne manifestacije “Sarajevska zima” otvorena je u prostorijam Brusa-Bezistana. Prema riječima predsjednika kluba Fehimović Fahrudina želja autora bila je prikazati na originalan način sliku jednu od najkvalitetnijih kulturnih manifestacije kod nas.
Izložba fotografija Toše Mitaševskog u Dohi (Katar)
TosodohaIzložba umjetničkih fotografija “Soba njenih uspomena”, sarajevskog autora Toše Mitaševskog, člana Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, otvorena je u ponedjeljak, 07. februara 2005.g. u prostorijama Fotografskog drustva Katara u Dohi. Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Njegove ekselencije Sheikh Saud bin Khalid Al-Thani-a, predsjednika Generalne uprave za omladinu, čijim je donatorstvom omogućeno i prisustvo autora na otvaranju izložbe. Izložbu su otvorili Khalifa Ahmed Al Obaidli, predsjednik Fotografskog društva Katara, i ambasador BiH u Kataru gospodin Husein Panjeta. Otvaranju su prisustvovali Sheikh Dr. Abdulah bin Ali Al-Thani, te Faraj Daham Al-Suwidi, direktor Odjela za kulturu i umjetnost u Ministarstvu za kulturu, umjetnost i nasljeđe, kao i veliki broj predstavnika katarskog javnog života, diplomata i bosanskohercegovačkih građana koji žive u Dohi. Izložba će biti otvorena sedam dana.
Izložba fotografija Riste Milićevića ” Staze, lica, predjeli” u Trebinju
 ritre U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju otvorena je 10. maja izložba fotografija Riste Milićevića, kandidat majstora fotografije pod nazivom “Staze, lica, predjeli”. Ovu devetu po redu izložbu monohrom fotografije organizovali su AUF i Muzej Hercegovine iz Trebinja . Izloženo je 80 radova nastalih u periodu 1959-2003. godina. Izložbu je otvorio akademski slikar i grafičar Ljubo Milojević koji je pored ostalog istakao : ” Pred nama je djelo divljenja zbog raznolikosti koncepcije i interesovanja autora, sposobnost i snage saopštavanja, uz uzbudljivu prezentaciju majstorstva izvedbe”.  Napomenimo i to da je cjelokupnu postavku autor poklonio Muzeju Hercegovine.
Izložba fotografija mladih Tuzlanskog kantona
 Katalogmladi05 U Živinicama je održana druga izložba fotografija učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona pod nazivom “Fotografija mladih 2005″.  Na izložbi su prezentirane fotografije 31 autora iz 17 osnovnih škola Tuzlanskog kantona. Izbor i ocjenjivane fotografija obavio je žiri u sastavu : Bozanović Ozren, Milićević Risto i Robert Andrejaš.
Najbolje rezultate postigli su učenici foto sekija iz Prve osnovne škole iz Srebrenika, Novog grada iz Tuzle i Sladne kod Srebnerika.
Izložba fotografija Foto kluba Sarajevo
Sa 05_resize U organizaciji Ambasade Italije održana je izložba fotografija Foto kluba Sarajevo u prostorijama kina “Bosna” a u povodu Dana italijanskog filma. Izložba je postavljena u dva termina početkom aprila i početkom maja.
Samostalna izložba Amera Kapetanovića
kap2_resize U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine održana je samoatalna izložba fotografija  Amera Kapetanovića pod nazivom “Wish You Were Hire”, člana Foto grupe F8 iz Sarajeva. Organizator izložbe je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izložba je trajala od 27. oktobra do 3. novembara 2005. godine.
Izložba fotografija Faruka Ibrahimovića “Na drugačiji način” U Zenici
 DSC_4157 U Muzeju u Zenici otvorena je izložba umjetničke fotografije pod nazivom “Na drugi način” Faruka Ibrahimovića. Izlozba će trajati do 25. maja, a već ju je prvoga dana pogledalo mnogo posjetilaca.
Postavljena su 43 djela u kojima Ibrahimović slikarskom vještinom koristi obojene površine svojih snimaka koje su veoma interesantne.
“Faruk Ibrahimović polazi od digitalne fotografije koju vlastitom imaginacijom i kreativnošću kompjuterski obrađuje, donoseći na planu umjetničke fotografije nešto sasvim novo”, rekao je prilikom otvaranja Ozren Bozanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH.
Prva klupska izložba Foto kluba Sarajevo
wsa iz U Galeriji Centra za kulturu održana je  juna mjeseca Prva klupska izlozba fotografija  najstarijeg bosanskohercegovačkog kluba. Na izložbi su pored starijih kolega i afirmisanih fotografa učestvovali u najvećem broju mladi i jos neafirmisani autori. Izložene su 64 fotografije od 32 autora.
Prva klupska izložba Foto kluba Tuzla
k1www U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli otvorena je krajem augusta Prva izložba fotografija Foto kluba Tuzla, koji je nakon dužeg vremena obnovio djelovanje.  Na izložbi su izlagala 24 autora, a izloženo je 120 fotografija. Izložba je kombinovana od radova bivših članova Kluba koji su za ovaj Klub izlagali u posljednjih četrdeset godina, kao i radova aktivnih članova Kluba kako starih tako i novih. Na izložbi su govorili ispred Bosanskog kulturnog centra Ejubović Hari, likovni umjetnik i Atif Kujundžić, književnik koji je napisao poveci tekst o izložbi koji će biti objavljen u časopisu STAV. Izložbu je otvorio predsjednik kluba Robert Andrejaš.
Susret fotografa – foto safari “Vranduk 2005″
vrandukU organizaciji Foto grupe ART 7 iz Zenice, a u saradnji sa Muzejem grada Zenice i Turističkom zajednicom Zeničko dobojskog kantona održano je na Vranduku prvo druženje fotografa – foto safari. Učestvovala su 33 fotografa iz šest gradova, a posebno raduje povećan interes žena za fotografiju. Najmlađi učesnik safarija imao je osam godina, a najstariji osamdeset tri. Glavni zadatak bio je fotografisanje vrandučke tvrđave, ali i njenog okoliša bogatog detaljima, ljudiima i pejzažima, te je dogovoreno sa Muzejem grada Zenica da se nakon safarija održi izložba fotografija na temu “Vranduk”. U sklopu druženja domaćini su organizovali ručak, a održan je i sastanak AUF BiH.
 Promocija knjige Istorije fotografije BiH u Bijeljini
image313U organizaciji Kulturnog društva “Preporod” u Bijeljini je 15. decembra 2005.g.  u Galeriji “Milenko Atanacković” održana je promocija knjige Nikole Marušića “Istorija fotografije u BiH do 1918.g.” Uz impozantan broj gledalaca o knjizi su govorili Ozren Bozanović, predsjednik AUF BiH i Atif Kujundžić, književnik. U okviru promocije upriličena je izložba starih fotografija Bijeljine i bijeljinaca pod nazivom “Stara Bijeljina” koje je prikupio poznati hirurg dr. Adi Rifatbegović. Na ovom izuzetnom skupu još su govorili  direktor Galerije Ifigenija Vasilić , te akademik Džemal Mandžic iz Tuzle.
Samostalna projekcija dijapozitiva Prole Dragan
Prole_resize U Francuskom kulturnom centru u Banja Luci Prole Dragan, član Univerzitetskog foto kino kluba Banja Luka održao je samostalnu izložbu dijapozitiva. Izložba je trajala od 23. do 30. decembra 2005. godine.
Prodajna izložba fotografija Faruka Ibrahimovića
Scan-120119-0002_resize U Unitec cantru u Sarajevu u organizaciji udruženja “Obrazovanje gradi BiH” održana je prodajna izložba fotografja  u humane svrhe autora Faruka Ibrahimovića. Izloba je otvorena 15. decembra.
Samostalna projekcija dijapozitiva Milorada Kašćelana
kas 1_resize U Francuskom kulturnom centru u Banja Luci Milorad Kašćelan, član Univerzitetskog foto kino kluba Banja Luka, održao je samostalnu izložbu dijapozitiva. Izložba je trajala od 23. do 30. decembra 2005. godine.