ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

2002
Promocija knjige fotografija Riste Milićevića
RM1 U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić”  u Tuzli promovisana je  knjiga fotografija, što je inase prava rijetkost u Bosni i Hercegovini. Knjiga predstavlja prikaz stvaralaštva Riste Milièevića, jednog od najstarijih fotografa u Bosni i Hercegovini.
Izdavači knjige su Foto savez BiH i Udruženje tehničke kulture Tuzlanskog kantona. Uvodne napomene dao je Tadić Zdenko, predsjednik Udruženja tehničke kulture Tuzlanskog kantona.  Promotori knjige bili su dr. Kujundžić Atif, književnik, Dukić Zlatko, novinar i Jasmin Imamović, načelnik opštine Tuzla.
Pokrenuto izdavanje biltena FotoFokus
image037 U želji da prezentira aktivnosti u oblasti fotografije, Foto savez Bosne i Hercegovine pokrenuo je izdavanje Biltena u kojem bi bile zabilježene sve aktivnosti ove organizacije. Predviđeno je da se u početku Bilten dostavlja članovima, a ukoliko bude postojao interes i ostalim  građanima.
Predviđeno je da Bilten izlazi na 24 stranice punog kolora dinamikom četiri broja godišnje. Pokretanje Biltena predstavlja za Foto savez Bosne i Hercegovine, ali i širu zajednicu značajan poduhvat obzirom da na našim prostorima nema glasila koja bi tretirao oblast umjetničke fotografije.
“Sjećaš li se Sarajeva” – izložba fotografija Larma Rikarda
 larrma 1 Početkom aprila mjeseca u Collegium artisticum-u predstavio se sarajevskoj publici Larma Rikard sa opusom fotografija o Sarajevu u periodu 1992 -1995 godina pod naslovom “Sjećaš li se Sarajeva”. Predstavljen je već prepoznatljivi ciklus fotografija izlagan u više gradova u Evropi u periodu do 1995. godine. Izložbu je otvorio Faruk Ibrahimović, podpredsjednik Foto saveza BiH, a o izložbi je govorio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH.
30. samostalna izložba Nurage Softića iz Banovića
nur1U okviru manifestacije “Ljeto u Banovićima” u Rudarskom domu u Banovićima  Nuraga Softoć postavio je svoju tridesetu samostalnu izložbu. Izloženo je pedesetak radova iz već poznatog opusa ovog majstora fotografije. Uz prisustvo predstavnika Udruženja tehničke kulture Tuzlasnkog kantona i Foto saveza BiH izložbu je otvorio Ozren Božanović, predsjednik foto saveza BiH.
Nuraga Softić je također početkom godine u posebnom prostoru stare osnovne škole u Banovićima napravio stalnu postavku svojih fotografija.
Održana Skupština Foto saveza BiH
Clip_3_resizeU Sarajevu je 11. jula u prostorijama Udruženja filmskih radnika, nakon dužeg vremena, održana Skupština Foto saveza BiH. Pored Statuta i pratećih dokumenata, usvojeni su i pravilnici o izložbama i zvanjima usklađeni sa pravilima FIAP-a. Popunjen je i Upravni odbor te ga čine Božanović Ozren, predsjednik, Ibrahimović Faruk , podpredsjednik i FIAP lising oficer, Mukić Nada, administrativni poslovi, te Mitaševski Tošo i Jašarević Murat. Na sjednici su usvojeni i pravci djelovanja Foto saveza do kraja 2002. godine i za 2003. godinu.
Samostalna izložba Larma Rikarda u Sarajevu
 Larma Palestina_resize Sarajevskoj publici se ponovo predstavio svojom samostalnom izložbom Larma Rikard sa radovima snimljenih u Izraelu gdje je boravio nekoliko godina te napravio značajnu zbirku fotografija koju je nazvao “Palestina i Izrael – sukob i saživot” Izložba je postavljena u Pozorištu mladih početkom maja mjeseca i trajaće do kraja maja.
 Samostalna izložba Roberta Andrejaša i Munevera Salihovića
 90001_resize Aprila mjeseca u američkoj bazi “Orao” održana je zajednička izložba fotografija članova Foto kluba Tuzla Roberta Andrejaša i Munevera Salihovića pod nazivom “Bosanska ljepota”. Organizator izložbe bila je organizacija Saving America’s Army.
 Štampan prvi broj iformatora FotoInfo
Foto INFO br.1 U cilju informisanja članova o normativima i događajima u Foto savezu BiH pokrenut je jula mjeseca i odštampan prvi broj informatora – FotoInfo u kojem su štampani normativi saveza i FIAP-a, i članovi informisani o aktivnostima Foto saveza i klubova, kao i propozicije izložbi fotrografija. Do kraja godine štampana su tri broja FotoInfo.
Samostalna izložba Toše Mitaševskog u Skoplju
Tošo_resize U Muzeju grada Skoplja (Makedonija), septembra mjeseca samostalnu izložbu fotografija održao je Tošo Mitaševski, kandidat majstora fotografije, pod nazivom “Soba njenih uspomena”. izloženo je trideset fotografija snimljenih u periodu 1994/95,a tema je priča o djevojci koja se vraća u svoju razrešenu sobu u neboderu. Izložba je izuzetno dobro bila primjena od strane skopske publike.
Samostalna izložba Roberta Andrejaša “Bosanska ljepota” u Tuzli
andrejaš_resize Juna mjeseca u Domu Armije u Tuzli u organiazciji Slovenske skupnosti Tuzla održana je samostalna izložba fotografija Roberta Andrejaša. Izložba predstavljačetrdeset fotografija snimljenih u pripremi i organizaciji, te održavanju izbora za miss Bosne i Hercegovine.
Paša_resize Oktobra mjeseca u Narodnom pozorištu Tuzla u organizaciji Planinarskog društva Konjuh održana je samostalna izložba Abidinović Ibrahima Paše, jednog od najstarijih članova Foto kluba Tuzla. Tema izložbe je Tuzla, grad koji je Paša snimao od pedesetih godina prošlog vijeka. Jedan dio izložbe posvećen je planinarima i radioamaterima iz Tuzle čiji je bio član.
 2. samostalna izložba Nade Mukić “Zaustavljena brzina”
 Nada katalog Krajem decembra mjeseca u prostorijama Hotela “Saraj” u Sarajevu u okviru proglašenja najboljih sportista u auto sportu svoju drugu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom “Zaustavljena brzina” održala je Nada Mukić, član Foto kluba Tuzla, jedini fotograf koji je snimala auto sport kod nas. Na izložbi je predstavljeno četrdeset fotografija sa takmičenja auto sporta održanih u posljednje tri godine. Postavku izložbe obezbjedio je BIHAMK, a izložbu je otvorio Božanović Ozren, predsjednik Foto saveza BiH.
10. međunarodna izložba dijapozitiva Banja Luka
10 BL_resize Decembra mjeseca održana je u Baja Luci 10. međunarodna  izložba kolor dijapozitiva Univerzitetskog foto kluba Banja Luka. Izložba je održana u Banskom Dvoru 05. decembra 2002. godine i od 07. do 15. decembara 2002. godine u Klubu umjetnika “Artist Club”.