ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

2010
Izložba fotografija “FotoBiH – Tuzla 2010″
Plakat-FotoBiH-Tuzla U prostorijama Teatar Kabarea Tuzla otvorena je tradicionalna izložba fotografija Foto BiH – Tuzla 2010.Izložba je realizovana u okviru projekta PRISLI, a izloženi su nagrađeni radovi i radovi članova kluba koji su primjenji na izložbi. O koncepciji FOTOBiH govorio je predsjednik AUFBIH Ozren Božanović. Projekciju primljenih i nagrađenih radova producirao je Robert Andrejaš.
Prvu nagradu dobio je Husein Šljivo, drugu i treću nagradu osvojili su Fajić Sanjin i Senka Paunović. Prvu, drugu i treću nagradu za kolekcije dobili su Mirsad Mujanović, Omerbašić Sulejman i Lucija Mujanović. Pohvalu za kolekciju dobio je Slavenko Vukasović, dok su Ahmet Hukić, Sanja Krnjajić, Predrag Pikić i Slobodan Ličanin dobili pohvale za fotografiju.
Plakat FotoBiH Tuzla
Katalog FotoBiH – Tuzla 2010
Izložba fotografija “Foto safari Travnik 2010″   
148841_10150126997914502_668114501_7748811_6384041_n Asocijacija za umjetničku fotografiju u BiH i Foto klub FOT Travnik pozivaju sve članove i zainteresovane građane na otvaranje izložbe “Foto safari Travnik 2010″. Izložba će biti otvorena 30. novembra 2010 u 19 sati u prostorijama Zavičajnoig muzeja Travnik.
Na izložbi je predstavljeno 37 autora sa 107 fotografija, od 699 fotografija od 52 autora koliko je učestvovalo na Safariju. Postavku izložbe uradili su članovi Kluba na čelu sa Mujanović Mirsadom i Adžaip Mirkom.
Katalog Foto safari Travnik 2010
Prva klupska izložba Foto kino kluba Doboj  
img011_resize U Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj u Doboju otvorena je 25. novembra 2010.  Prva klupska izložba fotografija Foto kino kluba Doboj. Na izlobi je izloženo oko 60 radova od 38 članova. Klub je formiran početkom ove godine i do sada okupio je impozantan broj od pedeset članova.
Foto kino klub Doboj nastavlja djelatnost Foto kluba Bosna Doboj koji je prestao sa radom 1992. godine, a ostavio je značajan trag u kreativnoj fotografiji u BiH. Formiran je 1965. godine i svo vrijeme postojanja bio jedan od najaktivnijih klubova kod nas.
U prepunij sali Galerije o klubu i  aktivnostima  govorio je direktor Centra za kulturu i obrazovanje  Milenko Đukanović, a o izloženim radovima Božanović Ozren, selektor izložbe i predsjednik AUFBiH. Izložbu su pripremili i postavili Lazić Zoran i  Đurić Radomir .
5. Samostalna izložba Ahmet Hukića “Ptice” u Mostaru
PLAKAT_Hukić ptice Mostar 2010_001a_resize U organizaciji Foto kluba Tuzla, 23. novembra 2010. godine u 19,00 sati u Centru za kulturu Mostar,  otvorit će se 5. samostalna izložba fotografija Ahmeta Hukića, člana ovog Kluba na temu ptice.
Pakat izložbe
Katalog izložbe
44. Dani fotografije Prozor Rama 2010
44Dani Katalog Prozor_resize U Prozoru je i ove godine, u organizaciji udruženja “Art Work” i Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH, održana manifestacija “Dani fotografije Bosne i Hercegovine”, koji su se ove godine održali 44. put. U toku manifestacije, priređeno je nekoliko projekcija izložbi fotografija, promocija publikacija vezanih za fotografiju, te su dodijeljena priznanja za najupješnije i najzaslužnije za afirmaciju umjetničke fotografije. Ove godine obilježava se i stotinu godina organizovane fotografije u BiH, o čijim počecima i razvoju je učesnicima govorio predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Ozren Božanović. Povodom ovog jubileja održana je i projekcija fotografija iz Arhiva AUFBiH. Održana je i projekcija Foto BiH 2010, na kojoj je prikazano 105 primljenih fotografija od 40 autora, kao i projekcija fotomonografije “Okrznuta istina”, čiji je autor fotograf Miroslav Predojević, te prezentacija izložbe srpske fotografije pod nazivom “Biseri srpske fotografije”. U sklopu manifestacije dodiljenja su i priznanja povodom 100 godina Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, te zvanja AUFBiH i FIAP. Učesnici  manifestacije imali su priliku fotografisati jedan od najstarijih objekata u Prozoru – tvrđavu i stari grad Prozor, koji su uvršteni na listu nacionalnih spomenika, te prozorsku sahat-kulu. Fotografi su također posjetili Draševo i Jaklićku planinu, gdje je organizovan foto-safari.
44. Dani fotografiije Prozor Rama 2010
5. klupska izložba fotografija Foto kluba Tuzla
Publication3_resize U zajedničkom projektu, Pri-sli, priča slika, članova Foto kluba Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla u Teatru Kabare u utorak 26. oktobra/listopada otvorena je Peta klupska izložba fotografija kluba. Izložba je po prvi put organizirana u okviru projekta u kojem su djela članova kluba projekcirana na filmsko platno. Gost kluba bio je Milorad Kašćelan, Kandidat majstora fotografije AUFBiH i AFIAP, koji se ovom prilikom predstavio samostalnom izložbom ”Retrospektiva”.
Plakat izložbe
Katalog izložbe
Samostalna izložba Erola Čolakovića u Tuzli 
Čolaković Pozivamo sve zainteresovane na otvaranje samostalne izložbe fotografija Erola Čolakovića po nazivom “Pitanje ravnoteže”. Izba je postavljena u Galeriji teatra Kabare u Tuzli, a otvaranje je predviđeno za četvrtak 04. novembar 2010 u 19, 30 sati. Organizator izložbe je Foto klub Tuzla u okviru projekta Prisli – priča i slika.
Plakat Čolaković Erol
Katalog Čolaković Erol
44. Dani fotografije Bosne i Hercegovine “Prozor Rama 2010″  
znak-za-www-100-godina_resize Ovogodišnji 44. Dani fotografije Bosne i Hercegovine održat će se u Prozoru Rami od 06-07. novembra 2010. godine i u svemu će biti posvećeni stogodišnjici organizovanog bavljenja fotografijom kod nas, odnosno stotini godina od formiranja prve fotografske  asocijacije u BiH. Organizator susreta je Udruženje umjetnika WorkArt Prozor Rama, a neposredni organizator i osoba za kontakte Šljivo Husein predsjednik Udruženja.
Gosti ovogodišnjih Dana fotografije BiH su predstavnici  Foto saveza Srbije.
Program 44. Dana fotografije
4. Međunarodni salon fotografije Banja Luka 2010
bl 2010 1_resize Pozivamo sve ljubitelej fotografije i članove da prisustvuju otvaranju 4. međunarodnog Salona fotografije Bana Luka 2010 u organzaciji univerzitetsako foto kino kluba Banja Luka. Izložba je postavljena Kulturnom centru banski Dvor a otvaranje je predviđeno za petak, 15. oktobar 2010. godine u 19 časova.
Pozivnica za izložbu
Izložba fotografija FotoBiH – Prnjavor 2010 
Plakat_resize Četvrta izložba iz ciklusa  FOTOBiH 2010 održat će se u Prnjavoru u organizaciji Foto grupe “Smena 8″. Izložba će biti postavljena u Galeriji “Peyo” u Prnjavoru. Otvaranje izložbe predviđeno je za srijedu 27. oktobra 2010. g. sa početkom u 19,00 sati. Neposrednu organizaciju provode aktivisti grupe Pejaković Branko i Jelić Željko.
Ova postavka izložbe predstavlja prvo objavljeno žiriranje koje je zbog greške na software-u ponovo obrađeno, a žiri su činili  Mujanović Mirsad KMFAUF, AFIAP, Hukić Ahmet KMFAUF, AFIAP i Skenderija Siniša, F1AUF.
 Plakat FotoBiH Prnjavor 2010
 Katalog FotoBiH – Prnjavor 2010 
Izložba fotografija FotoBiH – Travnik 2010
Publication2_resize U subotu 25. septembra 2010. godine u okviru tradicionalnog Foto safarija  “Travnik 2010″  u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik sa početkom u 20,00 sati otvorit će se izložba fotografija “FotoBiH 2010″.  Za izlaganje izabrano je 113 fotografija 48 autora. Žiri izložbe su bili : Kapetanović Amer, majstor fotografije AUFBiH,  Prole Dragan, kandidat majstora fotografija AUFBiH, AFIAP i Paunović Senka, fotograf I klase AUFBiH. Organizator svih događanja u dvodnevnom druženju u Travniku je Foto klub FOT Travnik.
Plakat Foto BiH Travnik 2010
Katalog FotoBiH – Travnik 2010
Izložba fotografija Foto safari Prozor-Rama  
Foto-safari-prozor-Rama-2010 U organizaciji Udruženja umjetnika ART WORK iz Prozora Rame  organizovana je u okviru sajma Dana šljive projekcija fotografija sa prošlogodišnjeg Foto safarija. Od prispjelih preko 300 radova  od 31 autora izabrano je za projekciju 110 radova od 28 autora. Selektor izložbe bio je Božanović ozren AFIAP, KMFAUFBiH.
Ujedno priliom zatvaranja Sajma prieđena je projekcija pod nazivom Best of 2008/09 – najbolih radova sa safarija u posljednje dvije godine. Prikazano je oko 200 radova.
Katalog Foto safari Prozor-Rama 2009
Katalog foto safari Best of 2008 – 2009
Izložba fotografija Foto safari – Travnik 2010
auffot100w_resize Obavještavamo sve članove AUF BiH  da će se Foto safari Travnik 2010 održati 25-26. septembra 2010 pod motom “Duhovnost na umjetničkoj fotografiji “. Klubovi i foto grupe bit će obaviještene posebnim pismom o broju učesnika za koje troškove snosi organizator. Ostali učesnici plaćaju troškove noćenja u hotelu i moraju se samostalno prijaviti organizatoru radi obezbjeđivanja ishrane.  Troškovi noćenja s doručkom bit će obezbijeđeni po nižoj cijeni od komercijalne. Sve prijave se primaju do 22. septembra do 12,00 sati.
Program Foto safarija – Travnik 2010 
Izložba fotografija FotoBIH – Zenica 2010 
Plakat FotoBiH Zenica_resize Druga izložba “FotoBiH 2010″ održat će se u Zenici u prostorijama Muzeja grada Zenica. Otvaranje izložbe predviđeno je za utorak, 07. septembra 2010. godine u 19,00 sati. Selektor izložbe bio je Murat Jašarević, majstor fotografije AUFBiH – AFIAP. Na izložbi je predviđeno da govore direktor muzeja Adnadin Jašarević i selektor Murat Jašarević. Obzirom da se sve ovogodišnje manifestaciuje fotografije održavaju u povodu 100 godina fotografske asocijacije BiH izložbu će otvoriti Ozren Božanović, predsjednik AUF-a.
Plakat FotoBiH Zenica
Katalog FotoBiH Zenica 2010
Fotografija mladih 2010
Fotografija mladih 2010_resize Sredinom juna u tetru Kabare U Tuzli održan je završni dio 5. Festivala fotografije i filma mladih u okviru kojeg je održana izložba Fotografija mladih 2010. Na svečanosti su podijeljene nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje fotografije i filmove.
Katalog 5 Festival filma
 Fotografija mladih 2010
FotoBiH Trebinje 2010 
Katalog-FOTOBIH-2010-WEB_001_resize U okviru održavanja prve manifestacija „Trebinjski dani fotografije 2010.“ koja je okupila veći broj ljubitelja fotografije iz zemlje i inostranstva, održano je i otvaranje izložbe fotografija FotoBiH Treinje 210. Inače u okviru Dana prikazano je nekoliko kvalitetnih izložbi fotografija, a centralni dio manifestacije činila je foto radionica sa temom „Porodični portret“.
 Katalog FotoBiH Trebinje 2010
Samostralna izložba Senada Švrake 
Katalog Senad Švraka A3_resize Krajem maja u Teatru Kabare Tuzla održano je otvaranje izložbe Senada Švrake. Fotografije su nastale na putovanju brodom po egzotičnim mjestima  i višemjesečnom boravku na pustom ostrvu Čagoš u Indijskom okeanu. Organizator izložbe je Foto klub Tuzla i Akademija dramskih umjetnosti u okvoru projekta Prisli. Izložbu je otvorio Robert Andrejaš, predsjednik Kluba.
 Katalog Senad Švraka 
Klupska izložba “Fokus” Foto kino kluba Trebinje 
Plakat-izlozba-fokus-2010-web-211x300 Na klubskoj izložbi fotografija sa simboličnim nazivom „Fokus“ svoje najbolje fotografije predstaviće  20 autora, članova Foto kino kluba „Trebinje“. U „fokusu“ će naime biti 60 pažljivo odabranih fotografija formata 30 x 40 cm.  Na otvaranju izložbe biće dodijeljene diplome najboljim autorima, a zainteresovani pojedinci moći će kupiti veoma kvalitetne umjetničke fotografije po cijeni od simboličnih 20,00 KM. Izložba će biti otvorena 15 dana, a posjetioci je mogu posjetiti svaki dan od 7:00 do 22:30.
Plakat izložbe
Katalog Fokus
Izložba razglednica Ahmeta Hukića 
Plakat Hukić Draga moja BiH_001_resize U Tuzli je u okviru Tuzlanskog ljetnog instituta održana izložba fotografija Ahmeta Hukića člana Foto kluba Tuzla na temu razglednice Bosne i Hercegovine pod simboličnim nazivom “Moja draga BiH”. Izloženo je 100 radova – fotografija svih gradova u BiH. Organizator izložbe pored Foto kluba bila je organizacija BILD – Bosanska incijativa za lokalni razvoj iz Tuzle.
 Plakat izložbe
Izložba fotografija Saše Radovića “U retrovizoru” 
Katalog Saša Radović naslov www_resize Početkom maja u okviru projekta Prisli otvorena je izložba fotografija svjetski poznatog medijskog intelektualca Tuzlaka kiji živi u Beogradu Saše Radovića. izložne je trideset fotografija posd simboličnim nazivom “U retovizoru”. Izložbu je otvorio Robert Andrejaš, a nakon otvaranja vođen je razgovor sa autorom i proojetovano nekoliko njegovih reklamnih uradaka po kojima je postao poznat u svijetu.
Plakat izložbe
Katalog Saša Radović
Izložba fotografija Irena Hujdur 
Katalog Irena Hujdur A3_resize U organizaciji Foto kluba Tuzla u okviru programa Prisli održana je samostalna izložba članice ovog Kluba Irene Hujdur, fotografa prve klase. U prepunoj dvorani Teatra Kabare u Tuzli izložbu je otvorio Robert Andrejaš, a o fotografijama i motivima i o “emociji u fotografiji” razgovarala je autorica sa publikom. Posebnu cjelinu čnila je projekcija radova, a što je kuriozitet kao podloga korištena je muzika Norveškog kompozitora Ugressa uz njegovo dopuštenje.
 Katalog Irena Hujdur
Izložba žena fotografa “OneBiH” u Tuzli
one mala  U srijedu, 24.02.2010. u Galeriji teatra kabare u Tuzli otvorena je izložba žena fotografa pod nazivom “OneBiH”. Izložbu je organizovao AUFBiH a posvećena je Danu žena. Izloženo je 80 fotografija od 32 autorke. Na izlobi je govorio glumac i reditelj Vlado kerošević, a izložbu otvorio Zlatko Dukić, novinar i publicista. Postavku i produkciju uradio je Robert Andrejaš.
Plakat OneBiH
Katalog OneBiH