ASOCIJACIJA ZA UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU BOSNE I HERCEGOVINE

АСОЦИЈАЦИЈА ЗА УМЈЕТНИЧКУ ФОТОГРАФИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

PHOTOGRAPHIC ASSOCIATION OF BOSNIA AND HERCEGOVINA

BOSNIA HERCEGOVINA FÉDÉRATION DE L'ART PHOTOGRAPHIQUE

OSNOVANA 1910 * ESTABLISHED 1910

2003
Izložba fotografije FotoBiH 2002 u četiri grada
Kladanj fotoBiH  Travnik fotoBiHZenica fotoBiHimage031
Tradicionalna izložba bosanskohercegovačke fotografije Foto BiH obnovljena je početkom 2003. godine. Prva izložba održana je u Gradačcu u prostorija Kulturno sportskog cenntra, a izložbu je organizovala Zajednica tehničke kulture Gradačac. Izložba je zatim organizovana u Zenici, Travniku i Kladnju. Na izložbi je uzelo učešće dvanaest fotografa sa 72 rada. Izlagali su : Mitaševski Tošo, Šahbaz Adnan, Fehimović Fahrudin, Božanović Ozren, Ibrahimović Faruk, Miličević Risto, Jašarević Murat, Latinović Milan, Softić Nuraga, Stanišić Vukašin, Mukić Nada i Paunović Čedo. Takođe su izloženi radovi iz arhiva AUF BiH autora koji nisu više među nama :  Marušić Nikole, Krstanović Slobodana, Vrička Duška i Maglajlije Mehmedalije.
Posebno je potrebno istaći organizaciju izložbe u Zenici koju je organizovala Foto grupa Art Studio Zenica u saradnji sa Zajednicom tehničke kulture ZE DO kantona.
Kurs digitalne fotografije za nastavnike tehničkog odgoja 
DSCF1128_resizeU organizaciji Prosvjetno – pedagoškog zavoda kantona Sarajevo i Saveza za naučno tehničko vaspitanje u Sarajevu je u januaru mjesecu održan kurs digitalne fotografije za prosvjetne radnike, odnosno nastavnike tehničkog obrazovanja. Kursom je obuhvaćeno oko četrdeset prosvjetnih radnika, a kurs su vodili Ozren Božanović i Faruk Ibrahimović.
Promocija knjige Nikole Marušića “Istorija fotografije u BiH do 1918″ u Sarajevu 
Sarajevo prom 4a1Sarajevo prom 5a_resize
Februara mjeseca u Sarajevu u prostorijama Vijeća Evrope promovisana je knjiga Nikole Marušića “Istorija fotografije u BiH do 1918. godine.”, a domaćin promocije bila je Sonja Mozel, izaslanik ambasadora Vijeća Evrope u BiH. Promotori su bili Atif Kujundžić, književnik i Tvrdko Kulenović, akademik iz Sarajeva. Promociji su prisustvovali predstavnici grada i opstina Sarajeva, privrednici i direktori predstavništava, članovi diplomatskog kora i predstavnici organizacija tehničke kulture.
Promocija knjige Nikole Marušića “Istorija fotografije u BiH do 1918″ u Tuzli
Tuzla prom 2a_resize Tuzla prom 1_resize
Centralna promocija knjige Nikole Marušića “Istorija fotografije  u BiH do 1918.” obavljena je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Uz prisustvo impozantnog broja posjetilaca promocijom je rukovodio Zoran Kapetanović, poznati sarajevski TV novinar.
Promotori knjige su bili Aleksandar Adamović, likovni kritičar i Atif Kujundžić, književnik. Na promociji su govorili Selim Berisalić, generalni sekretar ZTK BIH, Božanović Ozren, predsjednik AUF BiH. Svoju podršku u kraćem govoru dala je i gospođa Sonja Mozel, predstavnik Vijeća Evrope. U sklopu promocije priređena je i projekcija fotografija iz knjige. Sredstva informisanja su znatno popratila ovu aktivnost.
Izložba učenika srednjih škola  “Fotografija mladih 2003″
Clip 1 U Mostaru je u organizaciji Zajednica srednjih škola Federacije BiH organizovan tradicionalni Festival rada – takmičenje učenika srednjih škola, u okviru kojeg je bilo i takmičenje iz fotografije. Učenici su se predstavili izložbom fotografija. Na izložbu je pristiglo 80 radova iz 8 škola, a radove je ocijenio žiri u sastavu : Ozren Božanović, Faruk Ibrahimović i Risto Milićević.
Takmičenje učenika u digitalnoj fotografiji u Mostaru
takmicenjemostarNa takmčenju srednjih škola u Mostaru pored izložbe fotografija i takmičenje u analognoj fotografiji, drugi dio takmičenja predstavljalo je takmičenje u digitalnoj fotografiji gdje je učestvovalo 6 takmičara iz 5 škola. Ocjenjivanje je izvršio Ozren Božanović, a takmičenje se sastojalo iz testiranja znanja o fotografiji, praktičnog snimanja i obrade fotografija na kompjuteru.
Samostalna izložba fotografija Riste Milićevića u Tešnju
Katalog Risto U Centru za kulturu i informisanje u Tešnju predstavio se samostalnom izložbom Risto Milićević, kandidat majstora fotografije. Izloženo je 60 fotografija od kojih je određen broj nastao i u Tešnju.
Izložbu je otvorio Asim Brka direktor Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj, a o autoru je govorio književnik Atif Kujundžić. Na izložbi se između ostalog govorio i autor koji je biranim riječima objasnio nastanak većine izloženih fotografija.
Tom prilikom promovisana je i knjiga Nikole Marušića “Istorija fotografije u BiH do 1918.” o kojoj je govorio Ozren Božanović, predsjednik AUF BiH.
Katalog izložbe
Plakata Istorija
Samostalna izložba fotografija Murata Jašarevića u Srebreniku
Katalog Murat novo_resize U okviru nadaleko čuvene kulturne manifestacije Srebrenik – otvoreni grad kulture, pri kojoj djeluje i likovna kolonija, održana je samostalna izložba fotografija Murata Jašarevića, majstora fotografije iz Zenice.
Ovom prilikom autor se predstavio sa sedamdeset  kolor fotografija.
Izložba je održana u Centru za kulturu u Srebreniku i izuzetno je dobro prihvaćena i posjećena.
Na otvaranju izložbe govorili su Atif Kujundžić, književnik i Mehmed Mehmedović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Srebrenik.
 Katalog izložbe